Passa al contingut principal

Il·lusionisme als pressupostos de l'Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres

Sempre m'ha agradat molt la màgia i l'il·lusionisme. Trobo fascinant com algú, amb un simple joc de mans o amb complexes manipulacions, pot fer-te creure que una cosa que estava a un lloc ja no hi és, fer desaparèixer l'Estàtua de la Llibertat o tele-transportar una persona d'un lloc a un altre en un segon. Fascinant! El problema ve quan aquests trucs es duen als pressupostos d'un municipi i et fan creure una i altra vegada que s'estan invertint uns diners en allò que es demana quan, en realitat, no es fa mai. M'explico: al novembre del 2019, Movem Llavaneres aconseguíem incorporar, després d'unes negociacions amb el Regidor d'Hisenda, un seguit d'actuacions al Pressupost Municipal de 2020, 11 en total, totes elles pensades en millorar la qualitat de vida de la gent, ja sigui directament o indirectament.

Fa dos dies ens va sorprendre molt la presentació de la tria final del Pressuposts "Participatiu" del nostre ajuntament. Si comparem les propostes de la població amb les negociades amb Movem Llavaneres al 2019 podem trobar algunes similituds.

I aquí és on ve el gran truc de màgia, la il·lusió de que s'està participant d'alguna manera en alguna cosa que no és real perquè ens falta la connexió que lliga una cosa amb l'altra. Bé, centrem-nos en primera instància en la instal·lació de plaques solars. Els 10.000€ pactats amb Movem Llavaneres per al 2020 no es van fer servir mai, passant a formar part del romanent al 2021. Al 2021 s'aprova al pressupost participatiu que es destinin 12.000€ per a la instal·lació de plaques solars. I d'on surten els diners del pressupost participatiu? Exacte! Del romanent. Així doncs, tothom pensa que ha aportat alguna cosa quan, en realitat, encara no tenim ni una sola placa solar instal·lada.
Però no ens quedem aquí, continuem el camí per les voreres del poble. Movem Llavaneres va incorporar una partida de 50.000€ per a la rehabilitació de voreres al 2020. Preguntat al ple de març de 2021 quines obres s'havien realitzat amb aquest diners, el Govern no va saber contestar amb concreció la pregunta i va assegurar que disposaria de 350.000€ del romanent per a aquestes qüestions. (els hi deixo el vídeo a continuació). Però resulta que ara, al pressupost participatiu, ens trobem amb 11.850€ per a la mateixa tasca. Un altre il·lusionisme pervers.


Però per aprofundir una mica més hem de baixar al clavegueram. En aquest cas trobem 10.000€ per al manteniment del mateix i la neteja d'embornals. Per una banda, el govern ja va informar de la incorporació de 327.000€ de romanent per a la millora del sistema del clavegueram del poble (molt més que els 10.000€) i pel que fa a la neteja d'embornals, és obvi que és una tasca quotidiana que, a part, ja s'hauria d'estar fent des de Fomento i no pas amb uns diners sortits d'un pressupost participatiu.

En definitiva, ens trobem que fan servir el pressupost participatiu per intentar fer un exercici de transparència que en realitat acaba traient gairebé la meitat dels diners que s'hi destinen per a fer tasques que ja s'haurien d'estar fent des del govern o que, pitjor encara, ja estaven previstes fer des d'un inici. Un gran truc de màgia, si més no.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Llavaneres: un pacte de vergonya per un sou indecent

Les eleccions municipals del 28 de maig van portar un canvi significatiu en el govern de Llavaneres, amb la victòria del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC). La gent va expressar el seu desig de canvi i es va formar una majoria clara d'esquerres en els resultats. Malgrat això, el PSC va sorprendre a molts pactant amb la dreta del Partit Popular (PP) i amb Josep Ruiz, representant d'ACORD per Llavaneres. Això ha generat controvèrsia i crítiques entre la població. L'elecció del PSC com a partit guanyador va generar expectatives de canvi i esperances per a la població de Llavaneres. Amb cinc regidors electes, el PSC tenia l'oportunitat de liderar una nova etapa per al municipi. No obstant això, en comptes de formar una coalició amb forces d'esquerres com ERC i Movem Llavaneres, el PSC va optar per pactar amb la dreta representada pel PP i amb Josep Ruiz d'ACORD per Llavaneres. Aquest acord de govern ha suscitat preocupació i descontentament entre molts ciuta

El Programa Electoral de Movem Llavaneres - Eleccions 2023

 Ja estem en campanya electoral i ens fa molta il·lusió presentar-vos el programa que hem estat preparant durant tots aquests mesos.  Pensem que es important, quan votem, saber què proposen els partits.  CONSULTA EL PROGRAMA ELECTORAL COMPLERT:

De piscines, justícia i democràcia a Sant Andreu de Llavaneres

 A Llavaneres tenim un gran problema amb les piscines municipals. És ben sabut que des de fa molt anys, degut a una mala gestió del Governs passats, les piscines públiques que fem servir per a refrescar la forta calor que ens colpeja durant els estius ja no són propietat de l'Ajuntament, sinó d'un fons voltor. Tot seria "normal" (tot lo normal que pot ser que l'Ajuntament estigui okupant unes piscines) si el municipi no disposés d'un equipament propi amb piscines municipals, però la realitat és que des de fa uns mesos, concretament des del ple de febrer on s'extingia la concessió de les piscines de Sant Pere després de 31 anys, a Llavaneres disposem d'uns equipaments de titularitat pública amb piscines. Una zona que durant més de 3 dècades ha sigut gaudida pels veïns i veïnes de la Urbanització Llavaneres Port Residencial. És de justícia, doncs, que ara sigui tot el poble qui en gaudeixi d'aquesta zona que pertany a tots els llavanarencs i llavan