Passa al contingut principal

El debat social sobre l'ús del mòbil entre els adolescents arriba al ple municipal de Sant Andreu de Llavaneres

 

La moció presentada per Movem Llavaneres a l'Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres defensa la prohibició de l'ús del mòbil als centres educatius i la regulació fora de l'àmbit escolar


Les dades són cada vegada més preocupants. Segons un estudi de l'Institut de Salut Global de Barcelona, fet l'any 2022, l'ús excessiu del mòbil en l'adolescència pot generar efectes sobre la salut física com el sedentarisme o el deteriorament en la visió. El mateix informe detecta possibles efectes psicològics com hiperactivitat, dèficit d'atenció, ansietat o símptomes depressius. Una enquesta recent d'hàbits de salut a alumnes de 4t de l'ESO, publicada per l'Àrea de Salut Pública de la Diputació de Barcelona, conclou que 1 de cada 3 alumnes de 16 anys utilitza el mòbil més de 3 hores al dia. I un 45% admet que de vegades passa més temps navegant que amb els amics i amigues.

En les últimes setmanes ha augmentat la preocupació entre pares i mares de tot el país, que en els últims mesos s'estan organitzant a través de grups de whatsapp. En aquests grups reclamen prendre mesures de forma conjunta per tal d'evitar l'accés dels mòbils entre els menors de 16 anys. En aquest context social el grup municipal de Movem Llavaneres demana en la seva moció actuar en l'àmbit educatiu instant "al Departament d'Educació de la Generalitat a establir una normativa o directrius clares i d'obligat compliment als centres educatius, anant més enllà de les simples recomanacions o l'apel·lació a l'autonomia dels centres".

També es proposa que Educació i Salut de la Generalitat es coordinin per "prohibir l'ús dels mòbils a la primària i la secundària obligatòria", tot i que es recomana "fer-ho amb un procés dialogat amb la comunitat educativa de cada centre". I finalment la moció també insta a totes les administracions, des de la catalana a l'europea passant per l'estatal, "a regular l'ús dels mòbils per part d'infants i joves en totes les esferes socials, sobrepassant l'àmbit de l'escola. I l'activitat de les empreses tecnològiques, de telefonia i grans plataformes digitals, establint controls públics sobre els algoritmes que desenvolupen".

Tanmateix, la moció reclama el compromís de l'Ajuntament de Llavaneres amb les escoles, institut municipals i AFA’s del municipi per tal de realitzar cursos i formacions en la prevenció a l’addició de les pantalles i, tanmateix, realitzar activitats alternatives per evitar l’ús innecessari de les mateixes.

La moció de Movem Llavaneres ha estat aprovada amb els vots favorables de Movem Llavaneres i Junts, el vot desfavorable del Regidor No Adscrit Oriol Giralt, i les abstencions de PSC, ERC, PP i Acord per Llavaneres.



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Llavaneres: un pacte de vergonya per un sou indecent

Les eleccions municipals del 28 de maig van portar un canvi significatiu en el govern de Llavaneres, amb la victòria del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC). La gent va expressar el seu desig de canvi i es va formar una majoria clara d'esquerres en els resultats. Malgrat això, el PSC va sorprendre a molts pactant amb la dreta del Partit Popular (PP) i amb Josep Ruiz, representant d'ACORD per Llavaneres. Això ha generat controvèrsia i crítiques entre la població. L'elecció del PSC com a partit guanyador va generar expectatives de canvi i esperances per a la població de Llavaneres. Amb cinc regidors electes, el PSC tenia l'oportunitat de liderar una nova etapa per al municipi. No obstant això, en comptes de formar una coalició amb forces d'esquerres com ERC i Movem Llavaneres, el PSC va optar per pactar amb la dreta representada pel PP i amb Josep Ruiz d'ACORD per Llavaneres. Aquest acord de govern ha suscitat preocupació i descontentament entre molts ciuta

Movem Llavaneres porta al ple una moció per aplicar mesures que facilitin l'accessibilitat als actes del municipi

En una moció presentada per Movem Llavaneres al ple de gener, es van reclamar mesures per facilitar l'accessibilitat universal i la participació de qualsevol col·lectiu en els diferents actes que s'organitzin des del consistori Movem Llavaneres va presentar al ple de gener una moció on posava de manifest les dificultats d'algunes persones amb diferents trastorns cognitius i físics de poder gaudir dels actes que se celebren al municipi en les mateixes condicions que la resta de persones. Actualment hi ha al voltant d'un 2,8% de nens i nenes amb algun tipus de trastorn de l'espectre autista (TEA) i un 5,3% de la població pateix de mobilitat reduïda, si a això li sumem altres tipus de malalties, podem estar parlant d'un alt percentatge de la població que poden tindre dificultats a l'hora de gaudir d'espais comuns i actes festius que puguem realitzar a Sant Andreu de Llavaneres. A la moció es reclamen accions i mesures per fer més inclusius els actes i millo